Föreningen Malma by och ängar

Stadgar

Stadgar för Föreningen Malma by och ängar
Antagna vid årsmöte den 25 aug 2022

§ 1 Föreningens namn och ändamål
Föreningens namn är Föreningen Malma by och ängar. Föreningen är en ideell förening med säte i Uppsala och organisationsnummer 802540-5997. Föreningens ändamål är att bevara de kvarvarande värdena i Malma by med omgivande natur- och kulturlandskap.

För detta ändamål vill föreningen:
- ta till vara medlemmarnas kunskap om och intresse för området,
- samla och sprida kunskap om områdets historia och värden samt om idéer, planer och beslut om områdets förvaltning,
- motverka markexploatering inom området,
- verka för god kommunikation mellan föreningen, berörda markägare, Uppsala kommun samt övriga berörda myndigheter och intressenter,
- lämna skriftliga synpunkter under samråd och vid andra lämpliga tillfällen,
- ordna eller stödja aktiviteter med områdets värden som utgångspunkt.

§ 2 Medlemskap och medlemsavgift
Medlemskap erhålls genom personlig skriftlig anmälan till kassören. Årsmötet beslutar om eventuell medlemsavgift. Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed ha lämnat föreningen. Medlem som inte erlagt eventuell fastställd medlemsavgift eller som motverkar föreningens ändamål kan uteslutas ur föreningen genom beslut av styrelsen.

§ 3 Räkenskaper och verksamhetsår
Räkenskapsår och verksamhetsår ska vara kalenderår.

§ 4 Styrelse och firmatecknare
Styrelsen är föreningens verkställande organ. Styrelsens ordförande samt fyra ledamöter och två suppleanter väljs på årsmötet. Mandattiden är ett år för ordförande och ett eller två år för övriga ledamöter. Det är önskvärt att högst halva styrelsen förnyas varje år. Styrelsen utser inom sig kassör, sekreterare och övriga funktionärer. Styrelsen får utse adjungerade ledamöter. Firmatecknare är ordförande och kassör var för sig. Styrelsemöten hålls efter kallelse av ordförande till samtliga ledamöter eller då minst två ledamöter begärt det. Styrelsen är beslutsför då minst hälften av ledamöterna är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst. Suppleanter har rösträtt enbart om de ersätter ordinarie ledamot. Adjungerade har inte rösträtt i styrelsen. Vid styrelsemöte ska protokoll föras.

§ 5 Valberedning
Valberedning väljs av årsmötet och består av minst tre ledamöter, varav en är sammankallande. Valberedningen ska vara aktiv och väl insatt i föreningens verksamhet.

§ 6 Revision
För granskning av styrelsens förvaltning och räkenskaper väljs på årsmötet en revisor och en suppleant. Senast fyra veckor före årsmötet ska styrelsen lämna verksamhetsberättelse och räkenskaper med tillhörande handlingar avseende det gångna året till revisorn. Revisorn ska lämna en skriftlig revisionsberättelse över sin granskning, varvid denne tillstyrker eller avstyrker ansvarsfrihet för styrelsen.

§ 7 Årsmöte
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Årsmöte hålls senast i mars på tid och plats som styrelsen bestämmer. Till övriga extra allmänna medlemsmöten kallas när styrelsen så finner lämpligt eller när minst hälften av medlemmarna begär det. Kallelse till årsmöte och extra allmänna möten sänds tillsammans med dagordning för mötet via e-post till medlemmarna senast två veckor före mötet. Varje medlem har en röst vid årsmötet. Beslut fattas med enkel majoritet om inget annat anges. Årsmötet består av närvarande röstberättigade medlemmar. Årsmötet är beslutsför med de röstberättigade medlemmar som är närvarande vid mötet.

Under årsmöte ska följande ärenden behandlas:
1. val av ordförande och sekreterare för mötet,
2. val av två rösträknare tillika justeringspersoner att jämte ordförande justera
protokollet,
3. fastställande av röstlängd,
4. frågan om årsmötet utlysts korrekt,
5. fastställande av dagordning,
6. styrelsens verksamhetsberättelse samt balans- och resultaträkning,
7. revisionsberättelse,
8. frågan om ansvarsfrihet för styrelsen,
9. fastställelse av eventuell medlemsavgift för det kommande verksamhetsåret,
10. val av ordförande i föreningens styrelse,
11. val av övriga styrelseledamöter och suppleanter,
12. val av firmatecknare,
13. val av revisor och revisorssuppleant,
14. val av valberedning och
15. övriga ärenden på dagordningen.

§ 8 Stadgeändring och upplösning
Beslut om ändring av stadgarna fattas på årsmöte och ska biträdas av minst två tredjedelar av de närvarande. För upplösning av föreningen fordras att beslut fattats på två på varandra följande medlemsmöten, varav minst ett årsmöte, och på det möte som sist hållits biträtts av minst två tredjedelar av de närvarande. Vid upplösning av föreningen ska eventuella tillgångar användas på det sätt som det sista årsmötet/medlemsmötet beslutar.